Vanliga dolda fel i hus kan inkludera fuktskador, felaktiga elinstallationer, undermålig dränering, eller problem i husets bärande konstruktion. Kontakta oss så hjälper vi dig.
Att köpa ett hus är en av de största investeringarna i livet, men vad händer om du upptäcker problem efter köpet? Dolda fel i hus kan ställa till det ordentligt, men med rätt kunskap och försäkringsskydd kan du skydda dig mot oväntade kostnader och juridiska tvister. Här förklarar vi allt du behöver veta om dolda fel i hus – från vad som räknas som ett dolt fel till hur du hanterar dem juridiskt.
Dolda fel är skador eller brister i ett hus som inte var synliga vid köpet och som köparen inte rimligen kunde förvänta sig med hänsyn till fastighetens ålder och skick. För att något ska klassas som ett dolt fel måste följande fyra kriterier uppfyllas:
När det gäller dolda fel finns det lagar som reglerar både säljarens och köparens ansvar. Två centrala aspekter i dessa situationer är undersökningsplikt och upplysningsplikt.
Om du upptäcker ett dolt fel i ditt hus är det viktigt att agera snabbt. Här är en steg-för-steg-guide för hur du går tillväga:
Även om grundprinciperna för dolda fel är desamma, finns det vissa skillnader beroende på om du köper ett hus eller en bostadsrätt.
För att ge dig en bättre förståelse för hur dolda fel kan påverka dig, här är några riktiga exempel:
Ett dolt fel är en skada eller brist i huset som fanns vid köptillfället men som inte var synlig eller förväntad med hänsyn till husets skick och ålder.
För hus gäller tio år från tillträdesdagen, medan det för bostadsrätter gäller två år.
Om säljaren inte vill erkänna felet, bör du först söka juridisk hjälp. Du kan också kontakta säljaren skriftligen och påminna om din rätt att reklamera dolda fel.
En dolda fel-försäkring täcker vanligtvis konstruktionsfel i husets grund eller stomme, samt vissa elinstallationer som kan utgöra en fara.
Ja, men det är svårare att få igenom ett krav. Köparen har dock fortfarande rätt att åberopa dolda fel om de inte rimligen kunde förväntas.
En friskrivningsklausul kan begränsa din möjlighet att åberopa dolda fel, men den måste vara specifikt utformad och får inte strida mot lagen.
Om du misstänker att du har ett dolt fel i ditt hus, tveka inte att kontakta oss för en kostnadsfri inledande rådgivning.
Utvecklad med ♥ i samarbete med: Adster