Energideklaration

Få koll på energiförbrukningen och spara pengar med vår energideklaration.

Dags att göra en energideklaration?

Att ha en giltig energideklaration är inte bara en laglig skyldighet vid försäljning eller uthyrning av din villa, utan det är också en värdefull investering för framtiden. Med en energideklaration får du en tydlig översikt över ditt hus energianvändning och möjligheter till förbättringar.

Genom att identifiera områden där du kan spara energi, kan du minska dina kostnader och bidra till en mer hållbar miljö. Ta steget mot en energieffektivare framtid – kontakta oss idag för att boka din energideklaration!

energideklaration
illustration av checklista inför besiktning

Detta ingår i vår energideklaration:

Varför ska jag välja Besiktagruppen?

Vi är verksamma i hela Sverige

Behöver du hjälp med energideklaration? Våra certifierade energiexperter hjälper privatpersoner och företag över hela landet. Oavsett var du befinner dig, kan du lita på oss för professionell hjälp och snabb service.

karta över vart besiktagruppen är verksamma

Vanliga frågor och svar

En energideklaration är en omfattande utvärdering av en fastighets energianvändning och energieffektivitet. Den innehåller detaljerad information om uppvärmningssystem, elanvändning och potentiella förbättringar för att öka energieffektiviteten. Energideklarationen ger också husets energiklass och är ett viktigt verktyg för att förstå och förbättra en byggnads energiprestanda. Deklarationen görs av certifierade energiexperter.

En energideklaration behövs vid försäljning eller uthyrning av en villa. Detta hjälper köpare och hyresgäster att förstå byggnadens energiprestanda. För nya byggnader krävs en deklaration inom två år efter färdigställandet för att säkerställa att byggnaden uppfyller gällande energistandarder.

Ja, för villaägare är det ett lagkrav att ha en giltig energideklaration vid försäljning eller uthyrning. Detta krav säkerställer att potentiella köpare eller hyresgäster får korrekt information om fastighetens energieffektivitet.

Kostnaden för en energideklaration kan variera beroende på faktorer som fastighetens storlek och ålder. Hos Besiktagruppen erbjuder vi marknadens lägsta pris från 1 850 kr för en energideklaration av en villa i Stockholm.

En energideklaration innehåller en detaljerad analys av fastighetens energianvändning, inklusive uppvärmning, elanvändning och vattenförbrukning. Den ger också en översikt över rekommenderade åtgärder för att förbättra energieffektiviteten.

För att utföra en energideklaration anlitas en certifierad energiexpert som gör ett hembesök och inspekterar huset. Experterna samlar in data om energianvändning och sammanställer en rapport som visar fastighetens energiprestanda samt ger rekommendationer för förbättringar.

Hembesöket av energiexperten tar vanligtvis 1-2 timmar. Efter besöket får du den färdiga energideklarationen skickad till din e-post inom 48 timmar.

Det är inte ett lagkrav att genomföra åtgärderna i åtgärdsplanen, men det kan leda till betydande förbättringar i energiprestanda och sänka energikostnaderna.

Ja, du kan söka i Boverkets register för att se om ditt hus har en energideklaration.

För att kvalificera sig för ett grönt bolån krävs ofta att huset har en energiklass på A eller B.

Boverket kräver energideklarationer för att främja energieffektivitet och minska byggnaders miljöpåverkan.

Vanliga rekommendationer inkluderar tilläggsisolering, byte till energieffektiva fönster och effektiv uppvärmning.

Genom att granska energideklarationer kan du jämföra energiklasser och specifika rekommendationer för förbättringar.

Vanliga brister inkluderar otillräcklig isolering, ineffektiva uppvärmningssystem och dåligt isolerade fönster.

En energideklaration är giltig i 10 år, förutsatt att inga större förändringar görs på fastigheten som påverkar energiprestandan.

För att förbättra ett hus energiklass kan man genomföra energieffektiviseringsåtgärder som att förbättra isoleringen, byta till energieffektiva fönster och dörrar, samt uppgradera till energieffektiva uppvärmningssystem. Att investera i solceller kan också bidra till en högre energiklass.

Det är fastighetsägarens ansvar att se till att en giltig energideklaration finns tillgänglig vid försäljning, uthyrning eller nybyggnation av en fastighet.

Ja, det är ett lagkrav att ha en giltig energideklaration vid försäljning, uthyrning eller nybyggnation av ett hus.

Endast certifierade energiexperter får skapa officiella energideklarationer. Dessa experter har genomgått nödvändig utbildning och certifiering.

Nej, energideklarationer måste utföras av certifierade energiexperter för att säkerställa att de är korrekta och uppfyller standarder.

En energideklaration innehåller uppgifter som:

  • Husets energiklass
  • Energiprestanda
  • Energianvändning för uppvärmning och el
  • Värmesystem
  • Uppvärmd area (Atemp)
  • Radonmätning (om utförd)
  • Åtgärdsförslag för att minska energianvändningen

Energiklassen visar fastighetens energiprestanda, där A är mest energieffektiv och G är minst energieffektiv. En hög energiklass innebär lägre energiförbrukning och potentiellt lägre driftskostnader.

Nej, det är inte tillåtet att sälja ett hus utan en giltig energideklaration enligt lag.

Ja, en bra energiklass kan öka värdet på din villa, då hus med hög energieffektivitet ofta är mer attraktiva för köpare.

Om du inte utför en energideklaration kan du bli bötfälld och få problem vid försäljning eller uthyrning av fastigheten.

Installation av solceller minskar behovet av extern energi och kan förbättra energiklassen i energideklarationen.

En energideklaration ger en standardiserad bedömning av energiprestanda, medan en energibesiktning är en mer detaljerad granskning av husets energisystem.

Vill du ha en offert?

Fyll i dina uppgifter i formuläret för att ta in prisuppgifter för energideklaration eller ring oss på 010-2115001