OVK-besiktning

Vi hjälper dig att säkerställa att fastighetens ventilationssystem fungerar genom en OVK-besiktning, obligatorisk ventilationskontroll.

Dags att göra en OVK-besiktning?

OVK-besiktningen utförs för att säkerställa att ventilationssystemet i din fastighet uppfyller gällande krav enligt Plan- och bygglagen. Det är ett viktigt steg för att förebygga problem som fukt, mögel och ohälsosamma radonhalter, samtidigt som du följer lagstadgade krav.

Har du nyligen installerat ett nytt ventilationssystem eller behöver du en regelbunden OVK-besiktning? Oavsett om du äger ett flerbostadshus, en kommersiell fastighet eller en villa, hjälper vi dig att säkerställa att ventilationen fungerar som den ska.

ovk besiktning
illustration av checklista inför besiktning

Vi hjälper dig med OVK-besiktning

Våra certifierade funktionskontrollanter har lång erfarenhet av att utföra OVK-besiktningar enligt gällande lagstiftning. Vi kontrollerar inte bara att ventilationssystemet uppfyller kraven, utan kan också ge råd om energieffektivisering och förbättringsåtgärder för ett ännu bättre inomhusklimat. När vi genomför en OVK-besiktning säkerställer vi att:

Varför ska jag välja Besiktagruppen?

Vi är verksamma i hela Sverige

Oavsett var i Sverige du befinner dig, kan vi hjälpa dig med din OVK-besiktning. Vi arbetar rikstäckande och kan enkelt hjälpa dig med både nya och regelbundna besiktningar, oavsett typ av fastighet eller ventilationssystem.

karta över vart besiktagruppen är verksamma

Vanliga frågor och svar

En OVK-besiktning är en obligatorisk ventilationskontroll som säkerställer att fastighetens ventilationssystem fungerar som det ska. Den ska utföras av en certifierad funktionskontrollant och är ett krav enligt Plan- och bygglagen.

Det beror på vilken typ av ventilationssystem som finns i fastigheten. Generellt gäller:

  • Var tredje år för FT- och FTX-ventilation.
  • Var sjätte år för S-, F-, och FX-ventilation.

Om en OVK-besiktning inte genomförs kan kommunen ställa krav på att den utförs inom en viss tidsram. Om eventuella brister upptäcks under en OVK måste fastighetsägaren åtgärda dessa för att säkerställa ett fungerande ventilationssystem.

Priset för en OVK varierar beroende på fastighetens storlek och typ av ventilationssystem. För att undvika avslag och extrakostnader rekommenderas regelbunden ventilationsservice.

FT och FTX är mekaniska ventilationssystem med till- och frånluft, där FTX även återvinner värmen från utgående luft. S-, F- och FX-system är enklare varianter där F innebär mekanisk frånluft och S står för självdrag. Vilken typ av ventilation du har påverkar hur ofta OVK ska utföras.

Fastighetsägaren är ansvarig för att se till att en OVK utförs i tid och enligt gällande lagstiftning. Om du är fastighetsägare eller representerar en bostadsrättsförening, kan vi hjälpa dig att boka en certifierad funktionskontrollant.

OVK-besiktning krävs för de flesta typer av byggnader, inklusive flerbostadshus, skolor, kontor och andra kommersiella fastigheter. Småhus med mekanisk ventilation kan också omfattas.

Under en OVK besiktigar en certifierad kontrollant fastighetens ventilationssystem för att säkerställa att det fungerar enligt gällande regler. Kontrollanten går igenom systemets funktion, kontrollerar eventuella föroreningar och gör rekommendationer för förbättringar om det behövs.

En OVK-besiktning är en lagstadgad kontroll för att säkerställa att ventilationssystemet uppfyller lagkrav, medan ventilationsservice är en frivillig åtgärd för att hålla systemet i gott skick och förebygga problem. Regelbunden service kan minska risken för avslag vid OVK.

Ja, om brister upptäcks under OVK kan vi hjälpa dig med åtgärder för att uppfylla de krav som ställs. Vi erbjuder rådgivning om energieffektivisering och andra förbättringar som kan optimera ditt ventilationssystem.

Vill du ha en offert?

Fyll i dina uppgifter i formuläret för att ta in prisuppgifter för OVK-besiktning eller ring oss på 010-2115001